Navigation Menu

Kako poboljšati izgled bloga drugi deo - promena šablona na bloggeru


Jedan od načina da izgled svog bloga učinite atraktivnijim je promena šablona. Na internetu možete pronaći veliki izbor besplatnih šablona ili ih možete kupiti za nekoliko dolara, izbor je na vama.
Sam postupak promene šablona je jednostavan i ne bi trebalo da vam stvori nikakav problem. Ako imate bilo kakve nedoumice u pogledu samog postupka promene i prilagođavanja šablona vašem blogu, predlažem vam da kreirate jedan test blog na vašem Blogger nalogu. Na test blogu kreirajte nekoliko postova, najbolje sa vašim slikama i neka to bude  mesto gde možete isprobati sve promene pre nego ih primenite na vašem blogu.
Najviše vremena će vam oduzeti pronalaženje odgovarajućeg šablona. Gooyaabi Templates je mesto sa velikim izborom šablona i forumom za korisnike gde možete pronaći odgovore na sva vaša pitanja vezana za promenu i prilagođavanje šablona.
Kao pokazni primer uzela sam Winters šablon koji možete preuzeti ovde. U gornjem desnom uglu je opcija za besplatno preuzimanje.


Raspakujte zipovani fajl koji ste preuzeli.


1. Otvorite folder "Documentation" a unutar foldera HTML dokument "index"i prikazaće vam se kompletno uputstvo za instalaciju i uređivanje Winters šablona. Ovakav dokument uvek dolazi uz šablon i obavezno ga pročitajte, nisu svi šabloni urađeni na isti način.
2. XML dokument prevucite na radnu površinu radi lakšeg snalaženja.


Ispratite korake 3 i 4.


5. Odaberite XML dokument koji ste sačuvali na radnoj površini u 2. koraku.
6. Otpremanjem dokumenta završavate promenu šablona.
Pre promene šablona uvek napravite rezervnu kopiju prethodnog ako niste sigurni kako, pogledajte ovde
Novi šablon je potrebno urediti, krećemo od menija. Za uređivanje menija potrebno je da osmislite njegov izgled. Pripremite linkove koji treba da vode do određene kategorije iz menija, npr. vaš meni ima sledeće kategorije beauty, o blogu, kontakt... svi postovi koji treba da se nadju u kategoriji beauty treba da nose istu oznaku ili label, u ovom slučaju beauty, i link bi trebalo da izgleda ovako:

http://vašblog.blogspot.com/search/label/beauty
link do stranica trebalo bi da izgleda ovako:

 http://vašblog.blogspot.com/p/kontakt.html
Proverite vaše linkove i unapred ih pripremite u nekom od programa za uređivanje teksta  da bi ih kasnije lakše kopirali u šablon.


Za izmene šablona u HTML-u ispratite korake 7 i 8 i otvara vam se HTML bloga.


Bilo gde unutar HTML polja kliknite mišem a zatim  CTRL+F (držeći pritisnut taster CTRL pritisnete taster F na tastaturi) i u gornjem desnom uglu označenom strelicom i brojem 9 pojaviće se polje za pretragu. U navedeno polje unesite jednu od kategorija iz postojećeg menija (meni je rabbits iz jednog od padajućih menija bio karakterističan) i pritisnite enter. Pretraga će vas odvesti do dela gde se nalazi kod za meni. Promenite nazive u meniju svojim nazivima i unesite vaše linkove umesto znaka. Delove menija koje ne želite možete obrisati. Ukoliko su vam potrebne dodatne kategorije u meniju možete ih dodati kopiranjem postojećih. Na sledećoj slici su različitim bojama prikazani delovi menija radi vašeg lakšeg snalaženja prilikom brisanja. Na primer želite da obrišete Categories, brišete sve označeno plavom bojom.


Kada ste završili sa uređivanjem menija, prelazimo na uređivanje ikona za društvene mreže. U polje za pretragu unesite npr. bloglovin i pretraga će vas odvesti do sledećeg koda:


Na slici je označeno gde treba obrisati link za FB i umesto njega unesite link do vaše FB strane. Isto učinite i za druge mreže koje koristite. Mreže koje ne koristite obrišite. Na sledećoj slici je različitim bojama prikazano koji deo brišete kada želite neku od mreža da uklonite a u okviru svakog dela crnom bojom je označen deo koji menjate svojim linkom.

Kada ste završili i sa ovim izmenama idete na opciju 10 sačuvaj šablon. Ukoliko ste napravili neku grešku dobićete upozorenje crvenim slovima,  dovoljno je da kliknete na opozovi promene.
Kada ste izvršili ove promene, uredite Header widget na način koji želite. Tu je i Follow widget u koji unosite kod koji se nalazi u folderu Widget u Zip fajlu sa početka posta.
Ukoliko i dalje imate bilo kakvih problema sa izmenom šablona ostavite komentar na ovaj post ili me kontaktirajte putem kontakt forme ovde.
U jednom od narednih postova ukratko ću vam objasniti osnove HTML-a i CSS-a i onda će vam sve biti mnogo jasnije i lakše.






1 коментар:

Follow @ matureskincare