Navigation Menu

Putovanje u prošlost sa Elisabeth Sigmund i Dr.Hauschka kremom za čišćenje


Pojam kozmetika potiče od grčkog glagola kosmein (urediti, harmoniziovati)…
Ali znači i ukrasiti. Smemo harmonizovati, pa čak i ukrašavati u grčkom smislu reči, ali ne smemo varati čula. Istraživala sam, studirala, dakle, mešala i pomicala. Moja je majka za čišćenje lica koristila pastu od badema koja je bila rani uzor za Dr.Hauschka kremu za čišćenje. Malo po malo punila sam toaletni stočić svoje majke „Elisabethinom kozmetikom” i njome snabdevala celi naš krug poznanika. Ipak, stalno se javljao unutrašnji glas koji je pitao bi li nega lica stvarno mogla postati zanimanje, poziv i životni zadatak.
Tako je govorila  Elisabeth Sigmund, jedna od osnivača kozmetike Dr.Hauschka. Rođena 1914. godine u Beču, nakon završene srednje škole upisala je medicinu, ali je zbog teške bolesti morala prekinuti studije. Nakon ozdravljenja otišla je na oporavak u austrijske Alpe. U mirnom okruženju prirode shvatila je da se želi posvetiti kozmetici. Po povratku u Beč provodila je vreme u nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci proučavajući rukom pisane samostanske knjige. Išla je na kurseve i postala kozmetičarka. Nakon rata u kome je učetvovala kao bolničarka, 1948. godine sa mužem se preselila u Švedsku. U Stokholmu je otvorila svoj "Salon za lepotu". Jednoga dana posetio je sin švedskih prijatelja koji je studirao u Nemačkoj a tokom praznika radio u preduzeću Wala bečkog hemičara dr. Rudolfa Hauschke za proizvodnju prirodnih lekova i dijetetskih proizvoda. Nakon priče o fabrici Wala, koja joj je delovala zanimljivo, naručila je od njih supstance koje je mešala sa svojim kozmetičkim preparatima. Ubrzo je usledio poziv iz Eckwäldena, iz fabrike Wala da se pridruži njihovom timu, što je ona oberučke prihvatila. Tako je rođena kozmetika Dr.Hauschka iz preduzeća WALA.


Glavni sastojak kozmetičkih preparata Elisabeth Sigmund, kasnije kozmetike Dr.Hauschka je lekovito bilje. Prva je počela raditi sa listovima  biljke Anthyllis poznate kao zečja detelinaElisabeth je razvila i sopstvene metode na osnovu poznavanja strukture kože i logičkog razmišljanja. Smatrala je pogrešnim oduzimati masnoću masnoj koži, a suvu kožu dodatno mastiti. Bila je mišljenja da kozmetika koja sadrži samo prirodne sastojke može biti mnogo efikasnija za kožu od konvencionalne kozmetike proizvedene od hemijski sintetizovanih sastojaka i  da se koža noću bolje regeneriše ako se ne koristi noćna krema.
Dr.Hauschka krema za čišćenje, nastala po uzoru na pastu od badema koju je koristila Elisabetina majka, predstavlja kombinaciju mlevenih badema, bademovog ulja, ulja pšeničnih klica i lekovitog bilja. Od lekovitih biljaka tu su zečja detelina, neven, kamilica, kantarion... Po izgledu neobična, po mirisu ni lepa ni ružna već nadasve prirodna i starinska. Poseban način korišćenja nateraće vas da zastanete i stvorite drugačiji odnos prema vremenu i tempu savremenog života. Za razliku od većine sredstava za čišćenje ova krema neće isušiti ni izrazito suvu  kožu jer čuva njene prirodne masnoće. Koristi se na sledeći način:
1.Nakon uklanjanja šminke mlekom za čišćenje, nakvasite lice mlakom vodom (obuhvatite vrat i gornji deo dekoltea).
2. Istisnite oko 1-1,5 cm kreme za čišćenje na dlan, pomešajte sa toplom vodom i rastrljajte među dlanovima.
3. Lagano utiskujte kremu za čišćenje od čela prema bradi primenjujući pritisak dlanova i prstiju kako bi se stvorio vakum efekt. Izbegavajte područje oko očiju. Nemojte trljati kožu – ova krema nije piling! (iako uklanja izumrle ćelije sa kože). Navlažite ruke i ponovite postupak utiskivanja nekoliko puta,kod osetljive i normalne kože 2-3x, a kod masne i nečiste kože 3-5x. Isperite kremu sa puno tople vode (kod osetljive kože koristite mlaku vodu) i na kraju završite sa hladnom vodom.
Ova se krema nekada voli, nekada samo odgurne ali joj se i stalno vraća. Ako ste ljubitelj prirodne kozmetike a posebno kozmetike  Dr.Hauschka ne propustite barem mini pakovanje ove kreme. U njoj je  oslikana celokupna filozofija ove kozmetičke kuće.
Elisabeth Sigmund je živela svoj život u "službi lepote". Na pitanje da li je zadovoljna postignutim odgovorila je:
Jesam, ali treba biti svestan činjenice da kozmetika nije svemoćna. Neskladne crte lica ne može promeniti ni najbolja nega. Takvo lice može biti vrlo negovano, ali ne preterano lepo. Misli ostavljaju trag na licu: prijatne, ali i neprijatne. Čoveku su potrebne dve vrste lepote, unutrašnja i spoljašnja.

*izvor: Intervju: K. Hartmann, Biografija Elisabeth Sigmund
           

4 коментара:

  1. Lep tekst. Volim kada procitam nesto o istoriji nekog produkta ili brenda

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam sigurna da sam shvatila nacin koriscenja ove kreme:( da li postoji link ka nekom videu,koji to bolje objasnjava?Inace,odlican tekst,pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, evo jednog video snimka koji može pomoći. https://www.youtube.com/watch?v=Da_YavpExH4

      Избриши

Follow @ matureskincare